keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Leipuri hiiva, hän asuu...

 ...ilmeisestikin meidän kotikadulla ja vielä samassa numerossa kuin me! Jätetään se osoite kuitenkin nyt mainitsematta, vaikka se tuohon otsikon jatkoksi olisi sopinutkin. Tein tänään parasta leipää ikinä. Hakkaa valehtelematta aikaisemmat leipäkokeiluni ihan sata-nolla. Etsiskelin Pinterestistä kivoja leipäohjeita kokeiltavaksi ja usealta eri boardilta löysin tämän, jonka linkitin sitten omallekin seinälleni. Ohje on vaaleaan leipään, jota ei tarvitse vaivata ollenkaan ja se kohotetaan yön yli ja paistetaan seuraavana päivänä savipadassa.  Kuulostaa täydellisen helpolta!


Ohjeen otin täältä ja tässä se myös kopioituna tänne talteen.

Vaivaamaton ja vaivaton leipä
7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl lämmintä vettä (n. kädenlämpöistä)

Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. (Tässä kohtaa voit lisätä leipään esim. yrttejä tai ripotella sen päälle suolakiteitä.) Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Nauti pala taivasta voin kanssa. 

Kuten ensimmäisestä kuvasta näkee, käytin tuommoista kannellista peruspataa tämän tekemiseen. Onko tuo nyt sitten kokkipata vai mikä nimeltään. Vetoisuus on noin kolme litraa ja se riitti juuri sopivasti tämän kokoisen leivätn tekemiseen. Padassa paistaminen ilmeisesti saa aikaan tuon, että kuori on ihanan rapea ja sisus kuitenkin mehevän pehmeä. Suosittelen tätä kyllä kaikille, kun eihän tässä voi edes epäonnistua! Ostin kaupasta jo täysjyvävehnäjauhoja ja alan testailemaan erilaisilla jauhosekoituksilla tätä.


Ja koska uuni oli valmiiksi lämmin, tein vielä satsin puolukkamuffinsseja pitkästä aikaa. Uskalsin herkutella kun aamulla oli neuvola ja painoa oli tullut melko maltillisesti. Luulin lukeman olevan paljon suurempi, joten hyvillä mielin söin muutaman muffinssin Veetin mentyä nukkumaan ;) Ohje muffinsseihin löytyi Kinuskikissan juhlakirjasta, mutta löytyy varmasti myös netistä luulisin.




6 kommenttia:

  1. Vau! Kuulostaa ihanan helpolta ja näyttää sika hyvälle, pitäneekin ehkä kokeilla molempia... Itelle painoo tullu ekasta neuvolakerrasta jo viisi kiloa, mutta aina pari muffinssia pystyy syömään ;) Niin ja paljon onnea sinnekin päin masun kasvattamisen johdosta!
    -Sara

    VastaaPoista
  2. Ja tästä just yksi lähtee kohti keittiötä... tosin vehnäjauhot on varmaan vähissä, mutta tungetaan sämpyläjauhoja vähän jatkoksi... näitä lisää kiitos :-)

    VastaaPoista
  3. Ja noin, taikina on jääkaapissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, sä olit tosi nopsa! Mä kaivelen sulle sen hiivaleipäohjeenkin vielä ;) Kerro sitten miltä maistui sämpyläjauhoista tehtynä!

      Poista
  4. kiitos reseptistä..tätähän kokeillaan ja nopiaan.

    VastaaPoista
  5. Heh, kolmatta tai neljättä kertaa on nyt leipä menossa uuniin. Tää on siitä kiva ohje, että tarvittavat ainekset löytyy suht helposti, jos sattuu leipä vaikka pyhien aikaan loppumaan. Meiltä on lähimpään kauppaan 17km matka suuntaansa, joten ei ihan viitsi yhden leipäsen takia lähteä ajelemaan, ja eihän sieltä kaupasta tuoretta leipää sais kuitenkaan!

    Yhdistelmällä noin puolet sämpyläjauhoja ja puolet vehnästä tulee tosi hyvää, ehkä maukkaampaa kuin pelkästään vehnäsestä kokeilemani. Nyt on menossa uuniin selainen, missä olisi pikkuisen leipäsiirappia makuna, saas nähdä mitä siitä tulee.

    Ja jos hyvän ruisleivän ohje, mielellään tämmöinen helppo, löytyy niin sellainen otetaan innolla vastaan! Sellaisen leivän missä olisi vähän purtavaa, ei sellaisen perus ruislimpun minkä kuori on kovaa "kuin elämä" ja sisus vetelän pehmeää mössöä... Toki kaikki muutkin leipäohjeet otetaan innolla vastaan!

    VastaaPoista