sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Kuvia joululta

Niinhän se sitten lopulta tuli ja meni, joulu nimittäin. Mekin oltiin suurinpiirtein koko porukka terveenä eli mahatauti ei kiertänyt koko perhettä onneksi. Viikon loman aikana ehdittiin käydä niin Kiuruveden kuin Pyhäjoen mummuloissa sekä nähdä lasten kummeja ja serkkuja.


Stressiä ei joulusta tarvinnut repiä, koska kotona ollaan oltu vasta eilisestä lähtien. Siivouskin suoritettiin vasta tänään. Joulu oli kaikenkaikkiaan hyvin onnistunut ja olisi kyllä kiva olla vielä ensi viikkokin lomalla, mutta eipä auta ja töihin on lähdettävä.

Lapset olivat luonnollisesti olleet erittäin kilttinä ainakin joulupukin mielestä, vaikka itse saattaisinkin esittää asiasta eriävän mielipiteen. Mutta äidiltähän ei kysytä, vaan pukki luottaa tonttujen viesteihin. Aava sai onneksi maltillisesti lahjoja, koska ei niin vielä niistä osaa iloita. Paketeista paljastui ainakin useampikin nukke, nukenrattaa, kirja, pari pehmoa ja yöpukuja. Nukenrattailla päristeltiinkin menemään mummulassa joka päivä.



Syötiin anoppilassa tiistaina ensimmäinen jouluruoka ja minun kotona keskiviikkona sitten toinen.



Ruuat eivät aattona juurikaan eronneet aiemmista vuosista ja kyllä noista mahansa täyteen sai. Itselle joulun ehdottat lempparit ovat kaikki mahdollinen ruoka, mihin on ympätty kalaa ja äidin silakat eivät pettäneet tänäkään vuonna. Mun tekemä saaristolaisleipä oli ensimmäistä kertaa joulupöydässä ja luulen, että sitä tulee olemaan muinakin vuosina.


Meidän perhe tykkää syödä jouluna monipuolisesti ja tämmöisiä herkkuja meiltä löytyy oikeastaan joka vuosi: sienisalaatti, rosolli+kastike, italiansalaatti, vihersalaatti, mäti, suutarinlohi (vai lasimestarin silli?), sinappisilakat, valkosipulisilakat ja tänä vuonna piparjuurisilakat, graavilohi, kylmäsavulohi, suolasiika, aladobi,  lipeäkala, perunat, valkokastike, kinkku, peruna-, porkkana- ja lanttulaatikko.  Aika paljon kaikkea herkkua, mutta kun ei oikein mitään voi jättää poiskaan kun kaikkea on tottunut joulupöydässä saamaan.

Itse en laatikoista syö kuin lanttulaatikkoa, mutta ensi vuonna ajattelin, että voisi kokeilla punajuuri-aurajuustolaatikkoa!





Pukkina meillä oli toista vuotta peräkkäin äidin mies eli pappa. Sen verran jännittävä tilanne tuo pukin tulo, että ei Veeti osannut yhtään arvata papan olevan p
ukkina. Valitettavasti pappa on aina maitoa hakemassa silloin kun pukki käy :)


Ensi vuotta ajatellen olisi vissiin fiksua kirjoittaa oman äidin paketteihin, että mummulle, eikä äitille. Enhän minä kortteja kirjoittaessa hoksannut, että Veeti osaa lukea ja tuo äiti-paketit minulle :)

Veeti sai lahjaksi Lego-kirjan (hittilahja, jota nytkin lukee itselleen iltasaduksi sängyssä), Lego-pelin sekä pari pientä Lego chima-pakettia, Stigan snow kickin, kirjoja, pelin, elokuvan ja leikkiruokia useammanlaisia. Isoin potti lahjoja meni ehdottomasti Veetille, kuten arvata saattoi. Onpa noilla kovasti ehditty jo leikkiäkin ja legotkin rakentaa.



Jouluruuan jälkeen meillä oli jälkkärinä jouluiset pavlovat jälkkärimaljoihin tehtynä, mutta kuvaa niistä ei ole. Joulupäivänä kahviteltiin Kinuskikissan kanelijäädykkeen kanssa.



Joulupäivän perinteeksi on muodostunut myö se, että illalla lasten mentyä nukkumaan, pelataan Triviaalia ja syödään juustoja. Niin tehtiin tänäkin vuonna ja yllätyksekseni voitin puolet peleistä, mikä on hyvin harvinaista :)



Itse tehtyä paholaisen hilloa meni Veetin kummien paketteihin sekä meille kotiin ja hyvin maistui juustojen kera!


Miehen kanssa ostettiin yhteiseksi lahjaksi uusi kannettava, joten meidän lahjukset oli hyvin pienet toisillemme. Jotain pientä kuitenkin pistettiin pakettiin. Lisäksi saatiin yhteiseksi uusi paistinpannu mun porukoilta sekä joulukori miehen äidiltä. Niin ja kummipojalta hienot patalaput, joihin oli ajeltu mustalle kankaalle valkoisen maalin ja traktorin avustuksella jälkiä :) Laitoinkin vanhat pesuun ja uudet heti käyttöön.


 Eikai tässä nyt sitten auta muu kuin alkaa laskea päiviä seuraavaan jouluun? ;)


Joulun aikana tuli kyllä syötyä sen verran paljon, että tein huomiseksi töihin ruuaksi ihan salaattia. Hassua, että salaattiakin voi tehdä mieli. Mahaa on siis kasvatettu ihan urakalla, mutta ei pelkästään jouluruokien avustuksella ;) Ensi jouluna meillä onkin sitten viisi joulunviettäjää neljän sijasta! Tässäpä syy myös siihen, miksi blogissa on eletty hieman puoliteholla koko syksy. Mitenkäs teidän joulu meni?

11 kommenttia:

  1. Ihania jouluntunnelmia! Ja mielettömän ihania uutisia myös, onneksi luin loppuun asti. ;) Täälläkin mahaa kasvateltu, mutta ihan vaan niillä jouluherkuilla eli mulla ei mitään tekosyitä käytettävissä! :D Onnellista odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pakko myöntää, että kyllä se on tainnut tuo maha kasvaa vähän myös niistä herkuista ;) Ovelasti piilotin sen tuonne loppuun, nyt voi seurata kuinka moni jaksaa lukea loppuun :D

      Poista
  2. Ihana uutinen postauksen lopussa <3 onnea :)
    t. Heidi

    VastaaPoista
  3. Annoitteko kaikille kummeille paholaisenhilloa vai miten muistitte lasten kummeja? Olisi kiva saada vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän vaihtelevasti tänä vuonna. Itse asiassa kaikille ei laitettu lahjaa kun jaksaminen ja aika loppui kesken sairasteluiden takia. Osa sai nuo aikaisemmassa postauksessa olleet keittiöpyyhkeet ja paholaisen hilloa ja yksille tein villasukat/lahjakortin myöhemmin tehtävään pipoon. Joskus ollaan aiemmin laitettu esim kestokauppakassia tai heijastinta sekä purkkia täynnä pähkinöitä tms naposteltavaa. Me ollaan myös saatu kummilapsilta mm. heijastimet ja tänä vuonna nuo patalaput, joiden tekoon kummipoika oli osallistunut. Viime vuonna annettiin myös osalle itse tehtyjä karkkeja. Ollaan yritetty jotenkin muistaa, mutta kun lasten määrän kasvamisen myötä myös kummien määrä on kasvanut, niin vaikeampi on keksiä ja ehtiä kaikille tehdä jotain kun en halua alkaa ostamaankaan mitään, kun pakkoa lahjomiselle ei ole :)

      Poista
    2. Mutta lasten serkut ovat muuten maalanneet kummeilleen autonpuhdistusharjat, ne oli musta kiva idea! Siis puiset harjat joiden varren lapsi oli saanut itse maalata. Näin niinkuin vinkkinä.

      Poista
  4. Nyt vasta kerkesin lukemaan blogiasi pidemmälle, ja hei täällähän oli ihania uutisia! :) Onnellista odotusaikaa!

    VastaaPoista