| NauravaNappi: Äitienpäivänä

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Äitienpäivänä

Tämä on viides vuoteni, jolloin saan viettää äitienpäivää yhdessä muiden äitien kanssa. Kaksi vuotta olen juhlinut kahden lapsen äitinä, sitä ennen kolme vuotta yhden lapsen äitinä. Tänä vuonna lasten hoitopaikalla juhlittiin äitejä etukäteen pitämällä äiti-lapsi-ilta, jossa lapset pesivät, kuorivat ja rasvasivat meidän äitien kädet, sekä Veeti sai laittaa kynsilakkaakin. Lisäksi saatiin lasten tekemät kukkakimput! Tosin Aavan tekemä vissiin jäi hoitoon kun se ei torstaina ollut vielä valmis, enkä perjantaina sitä saanut mukaani :)



Viime vuonna kävimme mummujen kanssa syömässä, mutta tänä vuonna halusin tehdä itse ruokaa, koska teki mieli leipoa kakku :) Monesti äitienpäivää syytetään muiden vastaavien päivien tapaan kaupallisuudesta, mutta itsestä mikä tahansa syy juhlia tai syödä paremmin on hyväksyttävä. Arkea on vuodessa tarpeeksi paljon, joten pitää ottaa tilaisuudesta vaari kun on mahdollista juhlia jotakin. Tykkään myös tehdä ruokaa ja leipoa ja myös ostaa lahjoja, vaikka se kaupallista oliskin!


Tänä vuonna meillä syötiin täytettyjä kanafileitä, salaattia, couscousia ja hollandaisekastiketta.

Äitienpäivän salaatti:

pinaattia
salaattisekoitusta
kirsikkatomaatteja
kurkkua
paprikaa
fetajuustoa oliiviöljyssä
persikkaa
krutonkeja


Vuohenjuustolla täytetyt kanafileet:

Kanan rintafileitä
vuohenjuustoa
basilikaa
suolaa
pippuria
pekonia

Tee keskelle viiltoa pitkittäissuunnassa ensin viilto ja siitä kummallekin sivulle yhdet viillot, jotta saat fileen levitettyä suuremmaksi. Nuiji hieman ja ripottele suolaa fileelle. Pane fileen päälle vuohenjuustoa ja basilikaa ja kääri rullalle, jonka päälle kieputat pekonia. Ripottele päälle mustapippuria ja halutessasi vähän suolaa. Paista 200 asteessa noin 20-25min.



Mehevä couscous:

5dl couscousia
paprika
2-3 tomaattia
1-2 sipulia 
kourallinen basilikaa
1 prk kermaa 
2rkl makeaa chilikastiketta
kasvisliemikuutio

Keitä couscous ohjeen mukaan ja lisää keitinveteen kasvisliemikuutio. Pilko sipuli, tomaatti ja paprika ja kuullota pannulla. Lisää couscous vihannesten joukkoon ja mausta chilikastikkeella sekä basilikalla ja kaada joukkoon purkki ruokakermaa.




 Täytekakun tein miniversiona, koska syöjiä oli lasten lisäksi vain neljä. Pohja on tehty lasten korkeaan irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on varmaan jotain 15-17cm.  Taikinan tein kolmen munan mukaan ja se mahtui juuri ja juuri vuokaan paistumaan kohotessaan.


Täytteen tein Liian hyvää-blogin ohjeella ja se oli siis mustaherukka-sitruunatäyte. Hillon tein ohjeen mukaan, mutta täytteen puolitin, koska kakku oli pienempi.

Mustaherukkahillo:

3-3,5dl jäisiä mustaherukoita
1½dl hillo-marmeladisokeria

Sekoita sokeri jäisiin marjoihin ja kuumenna mikrossa täydellä teholla 3min. Sekoita ja kuumenna toiset 3min. Soseuta ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Mustaherukkamousse (minun käyttämät  määrät)

½prk sitruunatuorejuustoa
½prk creme fraichea
3 liivatelehteä
2dl kuohukermaa
sitruunamehua


Vatkaa mustaherukkahillon sekaan tuorejuusto ja cremefraiche. Itse en käyttänyt enää tomusokeria, koska hilloa oli alkuperäistä enemmän. Liota liivatteet kylmässä vedessä 5-10min, purista vedet pois ja kiehauta sitruunamehussa. Lisää pikkuhiljaa liivateseos hillo-juustoseokseen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita hillo-juustotäytteeseen huolellisesti.

Oman kakkuni kostutin maidolla, johon olin lisännyt vaniljasokeria. Laita pohjakerros irtopohjavuoan pohjalle ja kostuta ja levitä kostutetulle pohjalle haluamasi määrä lemoncurdia. Itse kokoan kakun suoraan alustalle eli en käytä vuoan pohjaa ollenkaan, jolloin kakkua ei tarvitse enää siirrellä. Lemon curdin päälle laitetaan kerros moussea. Toista tämä ja lopuksi laita päälle ylin kerros. Anna hyytyä kaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Mustaherukkamousse:

Juuri valmistamaasi mustaherukkahilloa koko annos
1 prk Viola-sitruunatuorejuustoa (gluteeniton)
1 prk creme fraichea
1 kukkurainen rkl mansikkatomusokeria (tai tavallista tomusokeria)
3 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1/2 dl sitruunamehua
4 dl vispikermaa

Kakun kostutus:
3 dl vettä
0,5 dl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria
(en käyttänyt kostutukseen kaikkea, ehkä noin 2 dl vain, koska mousse on kosteaa) - See more at: http://liianhyvaa.blogspot.fi/2014/03/mustaherukkamousse-sitruunataytekakku.html#sthash.tLY34wuh.dpu
Mustaherukkahillo:

3 - 3 1/2 dl jäisiä mustaherukoita
1 1/2 dl hillo-marmeladisokeria

1. Sekoita sokeri jäisiin mustaherukoihin ja kuumenna mikrolla 3 min. Sekoita ja kuumenna toiset 3 min. Soseuta sauvasekoittimella ja laita jääkaappiin jäähtymään. Jäähtyessään seos muuttuu jäykäksi hilloksi.
- See more at: http://liianhyvaa.blogspot.fi/2014/03/mustaherukkamousse-sitruunataytekakku.html#sthash.tLY34wuh.dpuf

3 - 3 1/2 dl jäisiä mustaherukoita
1 1/2 dl hillo-marmeladisokeria

1. Sekoita sokeri jäisiin mustaherukoihin ja kuumenna mikrolla 3 min. Sekoita ja kuumenna toiset 3 min. Soseuta sauvasekoittimella ja laita jääkaappiin jäähtymään. Jäähtyessään seos muuttuu jäykäksi hilloksi.
- See more at: http://liianhyvaa.blogspot.fi/2014/03/mustaherukkamousse-sitruunataytekakku.html#sthash.tLY34wuh.dpuf

Mustaherukkahillo:

3 - 3 1/2 dl jäisiä mustaherukoita
1 1/2 dl hillo-marmeladisokeria

1. Sekoita sokeri jäisiin mustaherukoihin ja kuumenna mikrolla 3 min. Sekoita ja kuumenna toiset 3 min. Soseuta sauvasekoittimella ja laita jääkaappiin jäähtymään. Jäähtyessään seos muuttuu jäykäksi hilloksi.
Mustaherukkahillo:

3 - 3 1/2 dl jäisiä mustaherukoita
1 1/2 dl hillo-marmeladisokeria

1. Sekoita sokeri jäisiin mustaherukoihin ja kuumenna mikrolla 3 min. Sekoita ja kuumenna toiset 3 min. Soseuta sauvasekoittimella ja laita jääkaappiin jäähtymään. Jäähtyessään seos muuttuu jäykäksi hilloksi.
- See more at: http://liianhyvaa.blogspot.fi/2014/03/mustaherukkamousse-sitruunataytekakku.html#sthash.tLY34wuh.dpuf

Olen viimeaikoina tehnyt kakkujen kuorrutteet aina sokerimassasta, joten oli hauska päästä pitkästä aikaa koristelemaan pursottamalla. Tein ensimmäistä kertaa ruusupursotukset ja kävin varta vasten ostamassa Kärkkäiseltä siihen hommaan Wiltonin 1M tyllan eli kuusisakaraisen tähtityllan, jolla tulikin kivoja ruusuja.


Yllättävän nopsa oli tuo pursotus ja pienellä vaivalla tuli aika näyttävän näköinen. Alaosan kermavaahto meni vähän liian jäykäksi ja se näkyy pursotusjäljessä. Lisäksi kermasta tuli liian punainen, mutta ihan kaunis näinkin. Kuorrutin kakun kermavaahdolla ennen pursotuksia, että ruusukkeiden välistä ei näkyisi ruskeaa kakkupohjaa.


Mummuja lahjottiin tänä vuonna itse tehdyillä lahjoilla. Molemmat saivat mukit, joissa on nimen ensimmäinen kirjain. Minä leikkasin kontaktimuoviin kirjaimet ja tein ääriviivat posliinitussilla ja Veeti sitten väritti kirjaimet. Mukit ja posliinitussin ostin myös Kärkkäiseltä.


Anoppi sai reilun kokoisen meikkilaukun Marimekon puuvillasta ommeltuna. Kokoa on sen verran, että mahtuu mökkireissulle vaikka shampoot mukaan.


Omalle äidilleni tein Onion 2035 kaavalla taas uuden paidan. Tällä kertaa lyhythihaisena, kun aiemmat ovat pitkillä hihoilla. Kangas on Iloisen Kettuliinin Rytmi-joustista.


Kokeilin ensimmäistä kertaa kaula-aukon huolittelua alavaralla, mutta ei tuo tekniikka kyllä lemppariksi noussut, vaikkakin se on vaatteessa kivan huomaamaton.





Lapset askartelivat mummuille sitten lahjan kylkeen "käsilaukkukortit". Veetin tyyli ei ilmiselvästikään ole mitään vähemmän on enemmän tyylisuuntaa ja tarratkin lipsahtivat vahingossa väärin päin. Mun äiti sai laukun takapuolelle vielä jostain syystä mönkijän kuvan! :)



Olivat nuo lasten mummut minuakin muistaneet ja sain kukkia molemmilta. Mikä olikin kiva yllätys, kun itse en raskinut Prismasta ostaa mielestäni kalliita kimppuja. Äitini toi valkoisen hortensian, jonka voi viedä vaikka pihalle, jos raskii. Vai onko tuo väri kuitenkin vihreä?



Anopilta sain valkoisia ruusuja. Kyllä nyt osui kukkien väri nappiin!


Syömisen lisäksi ehdittiin pelata Veetin ja mummujen kanssa lautapelejä sillä aikaa, kun Aava meni jo päiväunille. Vauvakin innostui näemmä juhlimaan äitienpäivää nyt illalla; sen verran kova remuaminen on tuntunut mahassa useamman tunnin ajan!

Hyvää äitienpäivää sinne ruudun taakse kaikille nykyisille ja miksei tulevillekin äideille!

Joka kerran on äidiksi syntynyt, 
hän äiti on kaikkien lasten,
ja kaikkia maailman lapsia
hän on painanut rintaansa vasten

Ja maailman lasten itkua
hän on korvissaan alkanut kuulla,
sillä maailman lapset puhuvat
hänen omien lastensa suulla. 

Anna-Mari Kaskinen

3 kommenttia:

  1. Tunnelmallisia kuvia ja ihania töitä olet tehnyt. Siis varsinkin tuo kakku on aivan mieletön! Kiva kun osallistuit blogihaasteesen Weekendchicissä :) Saanko lainata jotain kuviasi tästä postauksesta tulevaan koostepostaukseeni haasteesta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! Toki saat lainata :) tämä taisikin olla ensimmäinen blogihaasteeni, mutta kerrankin oli helppo toteuttaa kun olisi kuitenkin tullut kirjoitettua äitienpäivästä.

      Poista
  2. Olipa tosiaan kaunis kakku (pakko kommentoida :D ) ja täytteet kuulosti raikkailta <3

    t.Nadja/Napsahduksia

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...