tiistai 5. joulukuuta 2017

Äidin ulkovaatteet

Lasten saannin jälkeen olen viimeistään tajunnut, että myös meidän vanhempien kannattaa satsata hyviin ulkovaatteisiin! Ulkoiltua tulee varmasti enemmän kuin ennen lapsia ja ainahan kaikki on mukampaa, kun on oikeasti hyvät ja toimivat varusteet. Itse olen päätynyt siihen, että mielelläni maksan hieman enemmän, mikäli sillä rahalla saan varusteet jotka oikeasti kestävät vuosia ja toimivat luvatusti eli pitävät veden mikäli niin on luvattu tuotteen kuvauksessa. Kaikkia ei ole aina pakko ostaa kerralla, jolloin yhteen vaatteeseen voi satsata hieman enemmän rahaa. Tai mieluummin vaikka säästää ja ostaa kunnon vaatteen mitä halvemman, jossa ei ole teknisiä ominaisuuksia.

Aavan (vai Viian?) raskausajan jälkeen satsatin ensimmäiseksi kunnon ulkoilutakkiin ja ostin tämän Haglöfsin kuoritakin. Takki on ostetty Zalando loungesta, missä on merkkituotteita todella hyvillä alennusprosenteilla! Ovat varmaankin ehkä edellisen vuosien malleja tai jotain jäännöseriä. Omani oli muistaakseni -60% alessa, enkä varmasti olisi äitiyslomalla ostanut sitä normaalilla hinnalla, koska ovh taisi hipoa kolmea sataa. Tyytyväinen olen ollut takkiin ja näin jälkikäteen ajatellen olisin maksanut tuon hinnan kun olisin tiennyt kuinka hyvä takki on. Olen käyttänyt sitä alkusyksystä ihan pakkasille lisäten vain väliin kerroksia. Myös veden se on pitänyt, vaikka en nyt missään kaatosateessa ole tunteja tämän kanssa ollutkaan.


Uudet ulkoiluhousut hankin syksyllä ja ne ovat Revolution Race-merkkiset ja tilattu Fritidsfabriken-nettikaupasta Ruotsista. Malli housuissa on GPX Pro, mihin ihastuin aiemmin tuttavan luona kun pääsin niitä sovittelemaan. Nämä housuthan on ilmeisesti oikeasti tarkoitettu sellaisiksi melko ihoa nuoleviksi, mutta itse valitsin sellaisen koon, että mahtuu tarvittaessa myös välihousu alle.

Nämä istuvat hyvin jalkaan, eivätkä ole säkit ja mikä parasta, näissä on jopa vähän liian pitkä lahje mulle! Sellaista ei tapahdu oikeastaan koskaan! Onneksi sen saa säädettyä niin, että ei mene kengän alle. Tämä housumalli on osittain vahvistettu eli pyllyssä ja osassa jalkaa on vahvikkeet, jotka voi halutessaan vahata jolloin niistä saa vedenpitävät. Muu kangas on mukavan joustavaa ja hengittävää materiaalia. Postikulutkin ovat tuolta Ruotista vain 2e ja vaihto ja palautus ilmaista! Tarkoitus olisi tehdä vahakäsittely, kun vain muistaisin ostaa vahaa...

Näissä Pro-versioissa on sivussa tuollaiset vetoketjut, mistä saa tuuletusaukot. Meillä äiti tilasi nämä samat itselleen ja on koko loppukesän kulkenut nämä jalassa marjametsässä ja kehui todella paljon! Ei ole kuulemma yhtään liian kuumat. Minulla kävi ensin kääntymässä Hybrid-pantsit, mutta niissä oli tarkussa ompeluvirhe ja ne eivät minusta hengittäneet juuri yhtään, joten vaihdoin ne kuitenkin näihin ja hyvä niin.


Tylsä kun olen, valitsin väriksi yksivärisen mustan ja vetskarit otin sitten mätsäämään takin kanssa. Eipä ainakaan sitten kyllästytä niin helposti mitä jonkin värikkäämmän kanssa voisi käydä.


Kesällä investoin myös uusiin maastokenkiin. Pitkän aikaa olen haaveillut Salomonin Speed crosseista, mutta en ole raskinut ostaa. Lopulta löysin nämä alesta 21run-nettikaupasta. Alekengissä harvoin on kovin valtavaa värivalikoimaa, mutta näistä bongasin kivan violetin joka sopii muihinkin vaatteisiin. Suomesta metsästin näitä pitkän tovin, mutta omaa isoa kokoani ei löytynyt mistään tarjouksesta. Salomonin lesti sopii hyvin omalle, hieman leveähkölle jalalleni ja näillä voi nyt retkeillä sekä käydä polkujuoksemassa. Kengät ovat goretexit ja polkujuoksussa tuli kyllä hyvin testattua tuo vedenpitävyys! Meidän tien päädystä lähtevä polku oli nimittäin todella märkä kesällä ja niin kauan nämä pitivät vettä, että hörppäsi sisään tuosta varren suun kautta.


Meillä myös mies on vuosia luottanut Salomoneihin ja on pelannut niillä myös frisbeegolfia. Nyt kesällä osti ensimmäiset Speed crossit ja on kyllä yhtä myyty näille kengille kuin minäkin. Plussaa vielä tuo pikalukko, jonka ansiosta kengännauhoja ei tarvitse sitoa vaan ne voi kiristää näppärästi vetämällä vain noista nauhoista ja vapautus tapahtuu tuollaista nappia painamalla. Pitkille naruille on oma paikkansa tuossa läpässä eli ne sujautetaan pieneen "pussiin", että eivät ole tiellä tai jää jalan alle.


Talven tullessa olen käynyt myös juoksemassa näillä lumella ja jäällä. Eiväthän nämä nyt nastakenkiä voita, mutta pitävät selvästi paremmin pohjan korkean profiilin ansiosta. Melko liukkaalla olen juossut, enkä ainakaan vielä ole onnistunut kaatumaan :) Hyvin monikäyttöiset kengät siis.

6 kommenttia:

  1. Hei vastaako noissa housuissa koko oikeaa? Kivan näköiset on kaikki nuo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on alaosa yleensä noin 40/42 ja nää on XL-kokoiset. L ois varmaan mennyt myös mutta kun tosiaan en halunnut ihan ihonmyötäisiä vaikka nää on semmoiseksi enemmän tarkoitettu. Sit puolestaan niissä Hybrid-pantseissa mulle ois mennyt M :D Eli toisessa M ja toisessa Xl!

      Poista
  2. Mua kiinnostaisi tietää minkälaisilla vaatteilla ja kengillä käyt juoksemassa näin talviaikaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olen juossut plussakelillä ja ihan pienillä pakkasilla sellaisella vähän softshell-tyylisellä juoksutakilla jossa alla merinovillapaita. Alaosaan talvijuoksutrikoot ja kenkinä nuo Salomonit. Kylmemmän kelin vinkiksi sain juosta hiihtohousuilla, sinne mahtuu mukavasti sitten villahousut väliin ja ne minulta löytyikin kaapista valmiina! Yläosaan luultavasti sitten myös hiihtotakki ja alle merino ja joku toinen urkkapaita ehkä :)

      Poista
  3. Sulla on tosi hyvännäköinen takki ja tuo väri sopii sinulle hyvin. Olen samaa mieltä että kun ulkoilusta on tullut enempi tai vähempi osa arkea niin huomaa että halpa perinteinen tuulipuku ei ehkä olekaan kaikkein paras ulkoiluasu. Olen ajatellut kuoritakin ostoa mutten vielä ole raaskinut sijoittaa. Tarvetta vedenpitävälle vaatetukselle kyllä olisi.

    Esimerkiksi viime kesänä meidän piti lähteä kotieläinpuistoon kävelyretkelle mutta heti aamusta vettä satoi kunnolla. Ehkä iltapäivällä poutaantuu ajattelin ja lykkäsin lähtöä. Klo 13 aikaan tuntui jo että seinät kaatuvat päälle ja alkaa olla pakko lähteä ulos. Sadekin näytti taukoavan. Alettiin tehdä lähtöä. Eteisessä totesin että ulkona sataa jälleen! Päätin että nyt retkeä ei enää peruta ja lykätä vaikka oma varustukseni ei vastaa säänkestävyydeltään lasten sadevaatteita. Puin päälleni tuulipuvun ja lenkkarit jalkaan. Nostin tuulitakin hupun päähäni ja korkean kauluksen ylös asti kiinni niin että kasvot vain näkyivät. Toivoin että tuulitakin liukas vettähylkivä pinta estäisi veden läpi imeytymisen tai että en ainakaan aivan likomäräksi kastuisi. Sitten menoksi.

    Vettä tuli oikein kunnolla ropisemalla. Pisarat valuivat pitkin tuulitakin huppua ja rinnuksia. Mietin olisiko alle pitänyt pukea jotain paksumpaa kuin pelkkä t-paita mutta alkumatkasta tunsin oloni kuivaksi ja lämpimäksi ja olihan nyt kuitenkin kesä. Noin 10 min kävelyn jälkeen takin pintaan alkoi kuitenkin ilmestyä pahaenteisesti kosteita läikkiä. Toivoin että sade loppuisi sillä tajusin että tuulitakkini ei kestäisi sitä enää yhtään pidempään ja perille oli vielä 25 min matka. Sade jatkui sinnikkäästi ja aika ajoin tuulenpuuskat vielä lisäsivät sen tehoa. Tunsin että vesi alkoi mennä hupusta ja rinnuksilta läpi ja kylmät vesinorot kastelivat hiuksiani ja aluspaitaani. Ennen kuin oltiin perillä vastatuulen kanssa vihmonut sade kasteli minut etupuolelta täysin läpimäräksi. Perillä pääsi kahvilaan sisään ja sadekin heikkeni mutta puistoretki oli pilalla. Palelin läpimärässä tuulipuvussani kana- ja pupuaitausten vierellä. Ainoastaan selkäpuolelta vaatteeni säilyivät suunnilleen kuivana.

    Kohti kotia kävellessä sade alkoi voimistumaan uudelleen. Kun kotiin oli 15 min matka sade yltyi oikein kunnon rankkasateeksi! Vesipisarat hyppivät asfaltista ja sadevesiojat tulvivat. Rankkasade rummutti ankarasti tuulitakkiani vasten. Suuret pisarat tunkeutuivat vaivatta tuulitakin kankaan lävitse. Tunsin miten kylmä sadevesi tulvi tuulitakin sisään huuhdellen hiuksiani, rinnuksiani, vatsaani ja selkääni. Hupun alla kylmät vesinorot valuivat pitkin niskaani. Oloni oli todella märkä ja palelin kunnolla. Onneksi kotiin ei enää ole pitkästi, ajattelin. Kun viimein päästiin kotipihaan valuin vettä yltä päältä läpimärkänä aivan kuin olisin käynyt suihkussa vaatteet päällä.

    Kuinka hyvin tuollainen kuoritakki pitää vettä? Mitä ajattelet, olisinko selvinnyt kuivana tuosta reissusta jos minulla olisi ollut tuollainen samanlainen kuoritakki kuin sinulla? Kuinka pahassa sateessa olet takkiasi käyttänyt ja oletko aina pysynyt kuivana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Piti ihan googletella ja mielestäni tässä minun mallissa oli vesipilari 28 000, mikä on kyllä tosi hyvä! Meidän lasten vaatteissa on ollut maksimissaan 12 000 ja ne kuitenkin kestävät ihan sitä lätäkössä istumista, joten uskoisin että kunnon kuoritakilla, jossa teipatut saumat, pärjää melko tovin kaatosateessakin :) Kuten tekstissä mainitsin, ei onneksi ole vielä tarvinut tuntitolkulla kaatosateessa olla, mutta sateella olen kyllä esim lenkkeillyt, eikä ole tullut vesi läpi.

      Kannattaa hommata sellainen takki, missä se vesipilari on sen 10 000 ainakin niin sillä varmasti jo pysyt kuivana seuraavatkin kotieläinpuistoreissut :)

      Poista